top of page

 מח״ש - המחלקה לחקירות שוטרים

זומנת לחקירה במח״ש? ייעוץ עם עו״ד טרם תחילת החקירה במחלקה לחקירות שוטרים יכול להציל אותך מפיטורים מהמשטרה ואף מהליך פלילי. ברמלי - משרד עורכי דין מתמחה בייצוג שוטרים ונחקרים במח״ש לאחר שנים של ניסיון כחוקרים ותובעים בפרקליטות.

לייעוץ וליווי צמוד של עו״ד בחקירת מח״ש התקשר: 058-5404505

(מומלץ לשמור את המספר למקרי חירום - זמינות 24/7) 

חקירה במחלקה לחקירות שוטרים

המחלקה לחקירות שוטרים או בראשי התיבות שלה - מח״ש, היא מחלקה בפרקליטות המדינה האמונה על חקירת שוטרים (אבל לא רק כפי שיובהר בהמשך) החשודים בביצוע עבירות פליליות במסגרת תפקידם כשוטרים במשטרת ישראל. מח״ש מתוקף היותה גוף חוקר בעל סמכויות אכיפה נרחבות, חוקרת מגוון רחב של עבירות פליליות ובהן: קבלת שוחד על ידי שוטרים, אלימות שוטרים כלפי אזרחים (לרבות לוחמי מג״ב), עבירות מין (הטרדה מינית, אונס וכד׳) המבוצעות בין שוטרים, ניצול יחסי מרות ומסירת מידע על ידי שוטרים לגורמים עבריינים.  

מח״ש,המחלקה לחקירת שוטרים

האם חקירה במח״ש היא חקירה פלילית ? 

חקירה במח״ש היא חקירה פלילית לכל דבר ועניין הזהה (מבחינה מהותית) לחקירה במשטרת ישראל או בכל גוף חוקר אחר המוסמך בחוק. משמעות הדבר היא כי אופן ההתנהלות של שוטר (או כל נחקר אחר) הנחקר תחת אזהרה על ידי חוקרי מח״ש צריכה להיות מושכלת ומוקפדת שכן בסיום החקירה הוא עלול למצוא עצמו מואשם בביצוע עבירה פלילית על ידי הפרקליטות.   

סמכויות מח״ש - האם חוקרי מח״ש רשאים לערוך חיפושים ומעצרים ?

סעיף 49י׳ לפקודת המשטרה [נוסח חדש], תשל"א-1971 קובע כי מח״ש תהווה גוף חוקר וככזה, החוק מקנה לחוקרי מח״ש סמכויות חקירה נרחבות, הזהות בעיקרן לסמכותיהן של שוטרי משטרת ישראל. בניגוד לעבר, בו חוקרי מח״ש היו שוטרים במשטרת ישראל אשר ״הושאלו״ מהשטח למח״ש לתקופות מסוימות לצורך מילוי תפקידם, בשנים האחרונות חוקרי מח״ש הינם עורכי דין המיומנים בחקירות שוטרים וזהו עיסוקם.  מתוקף הסמכתם של חוקרי מח״ש כשוטרים לצורך מילוי תפקידם סמכויתיהם זהות לסמכות שוטרי משטרת ישראל הכוללות: סמכות לגבות עדות ולחקור חשודים תחת אזהרה, סמכות לעריכת חיפושים על גוף וחיפוש בחצרים (בתים), סמכות עיכוב לחקירה ובמקרים חמורים אף להורות על מעצר חשוד למשך 24 שעות. לצד סמכוית חקירה אלו, למח״ש הסמכות האזנת סתר לחשודים המאפשרת לחוקרי מח״ש לאסוף ראיות כנגד נחקרים באמצעים טכנולוגיים מתקדמים.   

האם מח״ש חוקרים רק שוטרים ?

על אף ששמה הוא מחלקה לחקירות שוטרים, בהתאם לפקודת המשטרה [נוסח חדש], תשל"א-1971 למח״ש קיימת סמכות על פי החוק לחקור אף חשודים שאינם שוטרים ובהם:

א) אנשי שירות הביטחון הכללי (שב״כ) - במקרים בהם ניתן היתר על ידי היועץ המשפטי לממשלה

ב) לוחמי מג״ב (שהינם שוטרים כמובן, אולם בימים אלו מתקיימים מגעים להעביר חלק מחקירות לוחמי מג״ב לסמכותה של המשטרה הצבאית          החוקרת (מצ״ח)

ג) אזרחים - החשודים כי היו מעורבים בביצוע עבירות יחד עם שוטרים (או סוג נחקרים אחרים)  

זכויות השוטר בחקירת מח״ש

עם הגעתכם למשרדי מח״ש יכניסו אתכם לחדר החקירות, שם יחכה לכם החוקר אשר יחקור אתכם בחשד לביצוע עבירה במהלך שירותם במשטרה. החקירה יכולה להתבצע על ידי חוקר אחד או מספר חוקרים (אולם לרוב לא יותר משני חוקרים). מיד עם תחילת החקירה חוקר מח״ש יסביר לכם באיזו עבירה (או מעשה) אתם חשודים, ולאחר מכן יזהיר אתכם ויציין את זכויותיכם בהתאם לחוק. כשוטרים ואנשי חוקר אתם מכירים לרוב את זכויות הנחקר בחקירה, אולם יחד עם זאת, הסיטואציה בה אתם הופכים משוטרים (ולעיתים אף חוקרים) לנחקרים היא זרה ומלחיצה לכן רצוי ״לרענן״ את הזיכרון טרם החקירה אודות הזכויות המגיעות לכם בחקירת מח״ש:

1. זכות השתיקה

2. זכות היוועצות בעורך דין  

3. זכות לאי הפללה עצמית - רק במידה ואתם עדים ולא חשודים הנחקרים תחת אזהרה

היוועצות בעו״ד בחקירת מח״ש

מדוע צריך להיוועץ בעו״ד לפני חקירת מח״ש? (הרי אני שוטר שמכיר את החוק...)

מרבית השוטרים אשר מזומנים לחקירת במח״ש מתלבטים האם הם באמת זקוקים לייעוץ של עורך דין, הרי הם בעצמם שוטרים ומכירים את החוק ואופן ההתנהלות בחקירות. העניין הוא שגם חוקרי מח״ש יודעים זאת ולכן אופן ההתנהלות בחקירת מח״ש שונה מחקירה במשטרת ישראל אליה רגילים השוטרים. לפיכך, היוועצות עם עו״ד המנוסה בייצוג וייעוץ לשוטרים בחקירות מח״ש, מיד עם הזימון לחקירה במח״ש ובטרם התחילה החקירה יכול לרוב לשנות את התמונה לחלוטין ולהציל את השוטר מהסתבכות פלילית ומשמעתית שעלולה להסתיים בהדחה מהמשטרה ואף בהליך פלילי.  

 

חשוב מאוד להבין כי עצם בקשתכם להיוועץ בעו״ד איננה מפלילה אתכם או מלמדת כי ביצעתם את העבירה בה אתם חשודים וזוהי זכותכם על פי החוק – גם אם לא עשיתם דבר !

 

החוקר אמר לי שהוא ניסה להתקשר לעו״ד שלי אבל הוא לא עונה, האם להמשיך ולדבר עם החוקר ?

חד משמעית לא ! יכול להיות שאכן החוקרים ניסו להשיג את עו״ד והוא לא עונה מכל סיבה שהיא, אבל יחד עם זאת, ייתכן וזהו תרגיל חקירתי בו החוקרים מנסים לדחות את שיחתכם עם עוה״ד מאחר והם יודעים שלאחר השיחה רוב הנחקרים מודעים לזכויותיהם בחקירה ונזהרים בדבריהם.

 

לפיכך, עמדו על כך שהחוקרים ינסו שוב ושוב להתקשר לעורך הדין שלכם ואף ישלחו לו הודעת SMS.   

  

שוחחתי עם עו״ד בטלפון והוא אמר לי שהוא בדרך למשרדי מח״ש, האם להמשיך ולשוחח עם החוקר ?

לא, במידה ועו״ד בדרכו למשרדי מח״ש על מנת לייעץ לך פרונטלית (״פנים מול פנים״) על החוקרים ל״הקפיא״ את החקירה ולא לשאול את הנחקר אודות העבירה - עד אשר יוועץ עם עו״ד מטעמו, כל עוד העיכוב בחקירה הינו בפרק זמן סביר.

 

האם לחוקר מותר להיות נוכח בחדר החקירות בזמן שיחתי הטלפונית עם עוה״ד ?

לא, בהתאם לחוק על שיחתכם עם עוה״ד קיים חיסיון ״עו״ד-לקוח״ ולאיש מלבד עוה״ד אין זכות להאזין לשיחה. לכן, מרגע שהרמתם את שפורפרת הטלפון על החוקר מח״ש  לצאת מחדר החקירות, לסגור את הדלת ולאפשר לכם להיוועץ בפרטיות עם עוה״ד.

לייעוץ וליווי צמוד של עו״ד בחקירת מח״ש התקשר לברמלי משרד עורכי דין : 058-5404505 

(מומלץ לשמור את המספר למקרי חירום - זמינות 24/7) 

bottom of page